Tang er sundt og lækkert i maden – hent det selv ved stranden

Tang er en ny råvare i det danske køkken, men man behøver hverken være til sushi eller miso-suppe for at blive tangspiser. Tang kan bruges i stort set al slags mad, det er sundt, det smager godt – og man kan selv hente det ved de danske strande.

Reklamer

Tang_Sukkertang-dame

Tang er en ny råvare i det danske køkken, men man behøver hverken være til sushi eller miso-suppe for at blive tangspiser. Tang kan bruges i stort set al slags mad, det er sundt, det smager godt – og man kan selv hente det ved de danske strande.

Luften i Frit Oplysningsforbunds kantinekøkken i Århus var mættet af dejlige dufte, og femten kursister knoklede ved køkkenbordene med aftenens store udfordring: Tang på ti forskellige måder. De var blandt de de heldige, der havde fået plads på kurset Mad med tang hos det århusianske oplysningsforbund.

 Mange andre har forgæves forsøgt at komme med, og de grønne guider i byen, som står bag kursustilbuddet, er overvældede over interessen. De har måttet oprette venteliste til kommende kurser med tang på menuen, og haft næsten 100 tilhører til et til foredrag om spiselig tang og tangfiskeri ude i det fri ved Århusbugten.

Tang er sundt og populært og det behøver ikke at være svært at bruge i maden.

Tang_spiser-stranden

Fakta om tang

Sunde stoffer. Tang er et fantastisk kosttilskud. Det indeholder mange essentielle aminosyrer og specielle essentielle flerumættede fedtsyrer især det sunde omega-3. Der er desuden store mængder af  sporstoffer og vigtige mineraler i tang – calcium, fosfor, kalium, magnesium og masser af jern og  vitaminerne A, C, B1, B2, B5 og B12.

Godt for kolesteroltallet.
 Der er undersøgelser, som tyder på, at tang sænker kolesteroltallet, fordi det indeholder specielle fedstoffer kulhydrater, der nedsætter blodets indhold af skadeligt kolesterol.

Gavnligt for blodtrykket. Man kan bruge tang som erstatning for salt. Saltet i tang er primært kaliumklorid, som – modsat det almindelige bordsalt ( natriumklorid) – ikke øger blodtrykket.

Pas på jod. Nogle typer tang– især de brune arter (bladtang/kelp) – indeholder meget jod.  Det er fint, fordi vi som udgangspunkt mangler jod i den danske kost, men omvendt kan man også få for meget.  Spis derfor i gennemsnit højst tre til fem gram tørret tang af de brune arter om dagen.

Opskrifter med tang

Her finder du opskrifter på nem og lækker med med tang: Kyllingesuppe med blæretang, speltboller med tang og tang-chips med advocado-dip. Velbekomme.

Kyllingesuppe med bladtang

40 g Kombutang (bladtang/kelp) eller frisk blæretang fra stranden.
200 g kylling filet i små stykker
1 store løg
1 ½ liter kyllingebouillon
1 fed hvidløg
Saften af et stykke revet ingefær (ca. 40 g)
Frisk chili og citronsaft efter behag

Udblød tangen som angivet på pakken – eller rens den friske blæretang omhyggeligt. Snit løget og svits det sammen med kødet i en gryde. Tilsæt bouillon. Skær tangen i mindre stykker fx 1×3 cm og kom det i suppen. Tilsæt citron, hvidløg, ingefær og chili og smag til med salt og peber. Lad suppen simre ca. en halv time.

Speltboller med arametang eller purpurhinde

300 g fuldkorns speltmel
700 g hvedemel
50 g havregryn
10 g gær
6 dl vand
2 dl yoghurt eller andet surmælksprodukt
2 tsk salt 1 stor håndfuld aramatang eller tørret purpurhinde

Knus arametangen og sæt den i blød i ca. 10 minutter. Vil du bruge frisk dansk tang, kan du vælge purpurhinde, som du først tørrer i ovnen ved ca. 100 grader med åben ovndør i et kvarter. Rør gæren ud i vandet. Brug endelig ikke for meget, for tangen sætter ekstra skub i gæringsprocessen.  

Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen tang og rør dejen til en lind masse. Hæld vandet fra tangen og rør også det i dejen. Juster med ekstra hvedemel eller vand, hvis dejen virker  for lind eller for fast. Rør til sidst tangen i.  Dæk dejen og lad den hæve i køleskab til næste dag.

Form Bollerne med 2 skeer og sæt dem på en badeplade med bagepapir. Lad dem hæve ca. 20 minutter. Pensles med vand og bages ved 220 grader i 20-25 minutter.

Kelp-chips med avocado-dip

Chips
Kelp (tørret bladtang) eller frisk dansk sukkertang
Rapsolie til friturestegning
Sesamfrø

Klip eller skær tangen i passende stykker, ca. 3 x 4 cm. Varm olien op og kom tangstykkerne i. Efter 20-30 sekunder i olien bliver tangstykkerne gullige og bobler op. Fisk dem straks op og læg dem på et stykke køkkenrulle. Drys med sesamfrø. De sprøde chips kan spises som de er eller knuses i slat, fiskeretter eller supper.

Advocadodip
1 spsk små flager af tørret nori, arame eller wakame – eller evt. den danske tangart søl

2 modne avocado
1 fed hvidløg
1 spsk citronsaft
1 spsk sesam eller hørfrøolie
Blend ingredienserne sammen til en jævn pure og lade den hvile ½-1 time, så tangen opblødes og frigiver smag. Smag til med soja. Dippen kan også fortyndes med vand og bruges som salatdressing.

Tangpesto med persille

25 g tørret wakame eller purpurhinde (tørres i oven først)
1 stort bundt bredbladet persille
100-200 g mandler eller pinjekerne
1-2 fed hvidløg
1-2 dl jomfruolivenolie
Ca. 3 spsk citronsaft
Ca. 2 tsk havsalt
Purløg til pynt

Læg tangen i vand i ca. ti minutter. Skyl persillen og blend den i en foodprocessor med mandler/pinjekerner og knust hvidløg til en ensartet konsistens. Pres vandet af tangen og kom den i med lidt olivenolie. Tilsæt citronsaft og spæd evt. med vand, hvis pestoen ikke virker tilstrækkeligt cremet. Smag til med salt og evt. mere citronsaft. Drys fintklippet purløg over som dekoration ved serveringen.

Forfatter Ulla Skovsbøl

I'm a journalist since twenty five years and a storyteller. Member of various networks of storytellers in Denmark.

4 kommentarer til “Tang er sundt og lækkert i maden – hent det selv ved stranden”

  1. Jeg synes det er fantastisk at der bliver lagt opskrifter ud med tang her. Sundt og godt. Men gå nu hele den sunde vej. Hvis i henter og bruger det tang vi har i det danske dejlige vand, ja så sparer vores miljø på de ressourcer, som ellers ville være brugt når tang flyves og sejles ind fra Asiatiske lande. Spis lokalt. Det er sjovt, sundt og en venlig gestus til vores miljø.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.