Franske fornemmelser på Fejø

Kai og Anita Winter har importeret ti særlige sorter af cideræbletræer fra Normandiet til deres produktion af cider og en calvadoslignende brændevin Fejø Calva.

Reklamer

Læs mere i Økologi & Erhverv

Anita og Kai Winter har realiseret deres drømme som økologiske æbleproducenter på Fejø. Foto: Ulla Skovsbøl

Af Ulla Skovsbøl

I maj blomstrer 1000 franske frugttræer i hvidt og sart rosa omkring Kernegaarden på Fejø.  Anita og Kai Winter, som siden 1997 har ejet den gamle gård i det nordøstlige hjørne af den lille ø, har gjort æbler til både livsværk og livsstil – og det er ikke de almindelige æbler af gammelkendte sorter.

Kernegaardens æbler har sære franskklingende navne som Kermerrien, Frequin Rouge, Bedan, Binet Rouge, Douce Coët Ligné, Douce Moen, Judeline og Judaine – ti franske sorter i alt. De stammer fra Normandiet og er særligt velegnede til cider, som er blevet Kernegaardens speciale.

Læs også artiklen “Blomsterstorm over Smålandshavet” om ælberne på Fejø

De franske sorter er i sin tid importeret i samarbejde med andre cider-interesserede frugtavlere i selskabet Økologiske Cideræble Avlere, som til sammen har plantet 4.500 økologiske cideræbletræer fra Normandiet i deres plantager.

Helt særlig smag

Kernegaardens cider er udelukkende lavet på franske cideræblesorter importeret fra Normandiet. Foto: Ulla Skovsbøl

”I modsætning til de fleste andre ciderproducenter i Danmark gik vi allerede i begyndelsen af år 2000 over til at lave vores cider af traditionelle franske cideræblesorter, og det ændrer smagen fundamentalt. De franske cideræbler er små,  og  smagen spænder fra det søde til det syrlige og bitre, og de har en tyk skræl. De er meget langt fra de børnevenlige spiseæbler, du kender. Derfor er de ikke så gode at spise, men fantastiske til at give aromatisk dybde, kompleksitet, karakter og smagsintensitet til en cider,” forklarer Kai Winter.

”For at få en virkelig god cider skal man have mange smagselementer. Den gode cider indeholder 30 % bitre æbler, 30 % bittersøde, 30 % søde og 10 % syrlige æbler, og den kombination kan vi bedst opnå med de originale sorter. ”

Fejø Calva – nyt luksusprodukt

Cider er en sommerdrik som bør nydes køligt. Foto: Ulla Skovsbøl.

På Kernegaarden bliver der imidlertid ikke kun produceret æblemost og cider, men også stærkere sager. Det er æblebrændevin – Eau de Vie – og den eksklusive Fejø Calva, som er et nyt eksempel på et økologisk højværdi nicheprodukt.

Calvaen er lige som den originale calvados en destilleret cider. Navnet Calvados er imidlertid beskyttet. Og må kun bruges til produkter, der stammer fra Normandiet, men Fejø Calva er også et udmærket og mundret navn til den stærke drik, mener Kai Winter.

At fremstille calvaen er en længere proces, og det afspejler sig i prisen. Først skal saften presses af æblerne og derefter gæres til en tør cider, som så destilleres til en brændevin – eau-de-vie – og til sidst lagres på fad i mindst to år, før de dyre dråber kan drikkes med andagt.

Fejø Calva bliver serveret i restauranten Geranium i Københanvn og på Hotel Saxkjøbing. Den kan lige som de øvrige produkter fra Kai og Anita Winters produktion også købes i Kernegaardens gårdbutik eller online i web-shoppen. Læs mere på: http://www.fejocalva.dk/

Forfatter Ulla Skovsbøl

I'm a journalist since twenty five years and a storyteller. Member of various networks of storytellers in Denmark.