Albert står til søs med 40 køer

Fra november skal Albert Boersen, nyuddannet landmand fra landbrugsuniversitetet i Leeuwarden, være driftsleder for en verdenssensation: En flydende farm med 40 malkekøer i et havnebassin i Rotterdam.

Læs også historien i Magasinet Kvæg

Floating Farm bliver et staldanlæg i tre etager, som skal flyde i et havnebassin i Rotterdam. Modelfoto: Floating Farm

Ulla Skovsbøl

Albert Boersen blev fyr og flamme, da han så jobopslaget på nettet: Driftsleder for verdens første flydende farm, der skal vugge på vandet i et havnebassin i Rotterdam med 40 Monbéliarde-køer om bord.

Den flydende farm er et pilotprojekt, som skal vise, om det er realistisk at flytte landbrugsproduktion ud på platforme på floder i bynære omgivelser og på den måde dels bringe produktionen tættere på forbrugerne, dels udvide det potentielle landbrugsareal betragteligt.  Ideen tændte Albert Boersen, som lige var blevet færdig med sin uddannelse på landbrugsuniversitetet i Leeuwarden.

”Det lød utroligt spændende. Jeg er meget optaget af forholdet mellem landbrug og forbrugere, og da jeg søgte jobbet, havde jeg lige skrevet speciale om urban farming,” siger Albert, som selv er vokset op på en kvæggård med 70 køer i Friesland i det nordlige Holland. Han søgte jobbet – og fik det.

Kina og Singapore interesserede

Albert Boersen, driftsleder for Floating Farm og den ene af projektets to initiativtagere Minke van WIngerden er begge entusiastiske i forhold til den flydende farm. Foto: Ulla Skovsbøl

Den flydende farm har været længe under vejs, men projektleder Minke van Wingerden tør nu love, at den røde snor bliver klippet til november. Hun og hendes mand er idemagerne bag Floating Farm, og hun er meget entusiastisk i forhold til perspektiverne i projektet.

”70 pct. af jordens overflade er dækket af vand, så hvorfor ikke producere fødevarer på vandet?” spørger hun. ”Den globale befolkning vokser, så det allerede i 2050 kan bliver svært at brødføde verdens befolkning, og flere og flere bor i store byer, der i mange tilfælde ligger i floddeltaer.”

Tilsammen gør de faktorer det realistisk og relevant med flydende landbrug på floderne ud for verdens mega-byer, mener hun, og Floating Farm har allerede vakt interesse i Kina og Singapore. I Holland er der også rift om landbrugsjorden, og desuden er der andre vigtige begrundelser for eksperimentet, påpeger hun:

”Vores ide er at producere fødevarer tæt på forbrugerne.  Dels er det miljøvenligt, fordi man undgår megen transport, dels kan det være med til at genoprette forbindelsen og tilliden mellem landbrug og forbrugere, for Floating Farm bliver et åbent sted i byen, hvor man kan komme på besøg og følge hele produktionsprocessen. ”

Tre etager til søs

I bunden af den flydende stald skal være teknikrum og gødningsanlæg, i stuen bliver er gårdmejeri, butik og undervisningslokaler, og på første sal kommer køerne til at bo. Modelfoto: Floating Farm

De 40 Monbéliarde køer, som skal virkeliggøre visionen, flytter ind i en treetagers bygning på en flydende platform. I bunden skal der være teknikrum og gødningsanlæg, i stueplan gårdmejeri, gårdbutik og undervisningslokaler, og på første sal vil køerne residere i noget, der minder om et drivhus beklædt med beskyttende solfilm. Skulle køerne trænge til fast grund under klovene, kan de dog tage landgangsbroen til en fold på 0,25 ha på landjorden.

En af projektets grundideer er at skabe en produktion, der er så ressourceøkonomisk som muligt. Derfor skal en stor del af foderet være restprodukter fra brødindustri, bryggerier og gartnerier i Rotterdam-området. Derudover vil der være hø på foderplanen fra et 18 ha stort engområde syv kilometer fra floden.

Inde i stalden kommer køerne til at gå på gummimåtter strøet med halm, en malkerobot letter dem for mælken, og en udmugningsrobot gør rent efter dem. Alligevel får Albert Boersen nok at se til, for udviklingsprojektet får i første omgang kun to ansatte: Driftslederen og en mejerist, der skal pasteurisere mælk og lave yoghurt i gårdmejeriet og passe en butik, hvor mælkeprodukterne skal sælges.

Mælkeproduktionen forventes at ligge på ca. 800 kg om dagen, og hele produktionen skal efter planen sælges ombord til besøgende gæster. Albert Boersen erkender dog, at man på nuværende tidspunkt ikke har nogen anelse om, hvor mange besøgende, den flydende farm får. Håbet er, den bliver et udflugtsmål både for almindelige rotterdammere, skoleklasser, studerende og turister, og Albert er optimist.

 ”Her i Rotterdam er folk meget åbne over for nye ting – også selv om det kan virke lidt skørt,” siger han.

Gødning til gæsterne

Den flydende farm skal være klar til indvielse i november 2018. ,Modelfoto: Floating Farm

Gæsterne på den flydende farm skal også kunne købe gødning med hjem til haven eller altankassen, hvis de selv medbringer spande eller flasker. De 40 dyr vil producere 2,5 kubikmeter gødning dagligt, og den skal separeres i tre fraktioner: En fast del, en flydende med lavere gødningsværdi og vand, der ifølge Albert Boersen er så rent, at miljømyndighederne har givet grønt lys for at udlede det direkte i floden.

Gødningsanlægget er udviklet og stillet gratis til rådighed af firmaet Nijhuis Industries. Mange af de andre tekniske installationer er også sponsoreret af firmaer, mens køerne bliver crowdfundet af alle og enhver, der synes om ideen. Uden det kunne projektet ikke virkeliggøres, og projektleder Minke van Wingerden medgiver gerne, at Floting Farm ikke i sin nuværende form er en rentabel investering. Alene staldanlægget løber op i 20 millioner kr.

Til gengæld håber hun, at den flydende kvægstald bare bliver det første af en række lignende pilotprojekter. Næste projekt bliver efter planen kyllinger til søs og senere måske en flydende, vertikal grønsagsproduktion. For Albert er det dog første fase, der er den interessante: Han glæder sig til at de 40 køer indtager platformen, der allerede ligger i et havnebassin i Rotterdam.


Floating Farm, Rotterdam, Holland

  • Flydende stald, gårdmejeri og butik
  • Placeres i et havnebassin i Merwehaven, Rotterdam
  • 40 Monbéliarde-køer
  • Produktion: 800 kg mælk pr. dag
  • Fodring med restprodukter fra brødindustri, bryggerier og gartnerier
  • Robotmalkning, robot-udmugning og gødningsseparation
  • Investering: ca. 20 mio. kr. for staldanlægget

 

 

Advertisement

Forfatter Ulla Skovsbøl

I'm a journalist since twenty five years and a storyteller. Member of various networks of storytellers in Denmark.

%d bloggers like this: